Tekijänoikeudet

Mitä tarkoittaa tekijänoikeus?

Tekijänoikeus on jonkinlaisen teoksen tekijällä oleva oikeus, joka antaa teoksen tekijälle oikeuden päättää missä hänen teostansa käytetään. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeuslaki löytyy suomen laissa eli sen rikkominen on laitonta. Tekijöitä joilla on tekijänoikeuksia voisi olla esimerkiksi: kirjaililijat, kuvataiteilijat, ohjaajat, säveltäjät tai sanoittajat.

(copyright logo)

Lähteet: https://tekijanoikeus.fi/tekijanoikeus/

Mitä oikeuksia se antaa:

moraaliset:Tekijän moraaliset oikeudet kieltävät muun muassa plagioimasta, väärentämästä tai käyttämästä loukkaavalla tavalla toisen teosta. Ne vaativat myös mainitsemaan tekijän nimen. Moraalisilla oikeuksilla suojataan tekijäpersoonaa.

Taloudelliset:Taloudelliset oikeudet tarkoittavat tekijän yksinoikeutta teoksen myymiseen ja yleisölle levittämiseen. Moraaliset oikeudet suojaavat lähinnä tekijän taiteellista kunniaa.

Lähteet: https://tekijanoikeus.fi/tekijanoikeus/sisalto/

Youtube & tekijänoikeudet

Youtuben tekijäoikeuksien mukaan ”kohtuullinen käyttö” on ok. Kohtuullinen käyttö tarkoittaa ”tekijänoikeuksin suojattua materiaalia voi tietyissä tapauksissa käyttää ilman tekijänoikeuden omistajan lupaa”. Kohtuullista käyttöä arvioidaan tapaus kohtaisesti ja oikeusistuimet ottavat huomioon muun muassa seuraavat neljä tekijää:

  • Käytön tarkoitus ja luonne
  • Tekijänoikeuslailla suojatun teoksen tyyppi
  • Tekijänoikeudella suojatun teoksen käytetty osuus ja merkittävyys
  • Käytön vaikutus tekijänoikeuslailla suojatun teoksen potentiaalisiin markkinoihin tai sen arvoon

lähteet: https://support.google.com/youtube/answer/2797449?hl=fi

Meemit & tekijänoikeudet

Meemeissä usein käytetään kuvia ja videoita, jotka ovat tekijänoikeuksilla suojattu. Joten jos et halua joutua ongelmiin meemien tekemisestä en suosittele tekemään niitä. Meemejä kannattaa tehdä vain silloin jos olet tehnyt kaiken itse etkä käytä niissä taustoja joissa on tekijänoikeudet. Meemejä saa kuitenkin jakaa ei kaupallisissa tarkoituksissa, mutta ei kaupallisissa tarkoituksissa

Lähteet: https://www.jussikari.fi/meemien-tekijanoikeudet/

Musiikki & tekijänoikeudet

Jos et ole itse tehnyt musiikkia videoosi tai mihin ikinä olet sitä käyttämässä et saa käyttää sitä. Esimerkiksi Youtubessa et saa käyttää musiikkia taustalla ellei se ole biisi missä ei ole tekijänoikeuksia. Tekijänoikeus vapaata musiikkia löytyy esimerkiksi: youtuben musiikkikirjastosta. Musiikkia ei saa myöskään plagioida eli kopioida, koska sekin rikkoo tekijänoikeuksia

Lähteet: https://www.teosto.fi/usein-kysyttya/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: